10 vecí, ktoré potrebuješ pred odchodom do Holandska na univerzitu

Odchádzaš čoskoro na univerzitu do Holandska a nevieš, čo všetko si treba pripraviť? Toto je 10 vecí, ktoré potrebuješ pred odchodom do Holandska:

  1. Dohodni si BSN appointment s miestnou radnicou online na čo najskorší termín. Prípadne si zisti od školy, či nebudú zamestnanci radnice prítomní na introduction days.
  2. Vytlač si lístok na vlak/lietadlo/autobus a zisti si vopred, ako sa dostaneš do svojej cieľovej destinácie. 
  3. Zober si so sebou aspoň 1000 eur v hotovosti. Mnohé predajne neakceptujú Mastercard alebo Visa. Preto je dôležité si vybaviť holandský účet s Maestro kartou. 
  4. Vybav si rodný list, ktorý si môžeš ľahko vyžiadať na matrike. Nezabudni spomenúť, že ho potrebuješ na pobyt v Holandsku v holandčine. 
  5. Sprav si pár fotiek v pasovom formáte, ktoré použiješ na študentský preukaz. Ideálne je ich mať aj vytlačené. 
  6. Vytlač si svoj rental kontrakt, ktorý budeš potrebovať na BSN appointment. 
  7. Stiahni si proof of enrollment zo študentského portálu univerzity. Budeš ho potrebovať na BSN appointment. Treba ho preložený tebou do slovenčiny poslať každý rok na sociálnu poisťovňu. 
  8. Chceš dostávať holandské granty? Budeš potrebovať ID/pas, BSN číslo, DigID (vybav si ho po BSN appointment), pracovný kontrakt na aspoň 32 hodín mesačne a daňové priznania rodičov z rokov 2022 a 2023. Stačí, keď ich preložíš sám do angličtiny. Žiadosť o DUO odporúčame urobiť elektronicky. Dokumenty (slovenskú aj anglickú verziu) ideálne uploadni do portálu DUO a tiež pošli emailom na documenten@duo.nl. V predmete emailu spomeň „parental income + BSN“.
  9. Prihlás sa do Studielinku. Do konca augusta musíš pridať spôsob platby školného pre tvoj program. Prosím, zruš si prihlášky na univerzity, kde nejdeš.
  10. Zbaľ si teplé oblečenie a nepremokavé/protiveterné vetrovky. Mal by si mať jesenné aj zimné oblečenie, lebo je šanca, že nebudeš mať čas ísť domov počas jesene.

10 vecí, ktoré potrebuješ pred odchodom do Holandska

A ešte pár našich praktických odporúčaní, ktoré ti môžu pomôcť počas štúdia:

  • Prihlás sa na introduction days, ktoré organizuje väčšina univerzít. Spoznáš tu spolužiakov v neformálnom prostredí a študentské asociácie, ktoré ponúkajú rôzne mimoškolské aktivity (od field hockey až po vytváranie dizajnov). 
  • Okopíruj si kópie dôležitých lekárskych správ. Tie si potom daj všeobecnému lekárovi v Holandsku. Toto nie je nutnosťou registrácie u holandského lekára, ale odporúčame to spraviť hlavne ľuďom, ktorí chodia k viacerým špecialistom. 
  • Stiahni si aplikáciu Goin (Android a Apple), kde spoznáš budúcich spolužiakov. Prístup k nej ti došiel na email, ale túto aplikáciu nepoužívajú úplne všetky univerzity.  
  • Vybav si holandskú SIM kartu, ktorú ti radi pošleme aj na holandskú adresu, ak si ju od nás ešte nedostal. 
  • Vybav si komerčné poistenie. Radi ti pomôžeme s výberom, lebo je málo poistiek, ktoré fungujú, keď je študent dlhodobo v zahraničí a nevracia sa pravidelne domov. 
  • Objednaj si osobnú OV kartu, ktorú môžeš použiť v hocijakej holandskej verejnej doprave, a jednoducho si ju prepojiť s bankovým účtom. Na túto kartu si vieš potom kúpiť rôzne zľavy a subscriptions. Napríklad vlaky v Holandsku majú takéto subscriptions. 

Som spoluzakladateľ Cambridge Study a pôsobím ako štúdijný poradca. Pri konzultáciách o štúdiu a jazykových pobytoch sa snažím čerpať zo svojich osobných skúseností so štúdiom a životom v zahraničí, hlavne v Anglicku. Okrem neúnavného presviedčania o výhodách štúdia v zahraničí rád navštevujem nové miesta, hrám futbal a florbal, vychutnávam si jazdu na motorke a mnoho ďalších vecí :).

Viac o mne >